Днес потребителите могат да избират измежду три типа преносими устройства, които понякога „по инерция“ се наричат лаптопи. Това са нетбуците (така наречения „Netbook“), ноутбуците (така наречения „Notebook“) и ултрабуците (така наречения „Ultrabook“).

1. Избор на типа устройство

Ако сте решили да си купите „лаптоп“, трябва най-напред да решите кой точно тип от трите изброени тук ви трябва. При условие, че се нуждаете от преносимо устройство, на което да сърфирате в интернет, да четете електронна поща, да създавате документи, да гледате записи на любимите си предавания и филми в YouTube и други подобни, по-добре си вземете нетбук. Ако парите не са ви проблем, по-добре разгледайте опциите за ултрабуци, тъй като те интегрират най-новите технологии и са достатъчно леки и удобни за работа, така че няма да съжалявате. А в случай, че имате ограничен бюджет, а се нуждаете от машина с добра производителност за работа, тогава разгледайте възможността за закупуване на ноутбук.

 

2. Големина на батерията

Повечето модели ноутбуци предлагат поне 3 часа работа с едно зареждане, а вече има и модели, с които можете да изкарате и 8 часа. Така че ако планирате да използвате машината по време на път е добре да помислите за опция с повече издръжливост в режим на работа. За целта е препоръчително да се спрете на възможно най-малката големина на дисплея, тъй като това е също много определящо за издръжливостта на батерията.

 

3. Дисплей

Това може да бъде доста объркващо за средностатистическия потребител, тъй като всеки производител „надува“ възможностите, които дисплеите на неговите машини имат, но с малко съвети ще можете сами да направите удачен избор. Много анализатори препоръчват IPS матриците с LED подсветки. Резолюцията е от значение ако избирате голям дисплей – например над 14 инча – при който стандартната резолюция от 1366 х 768 пиксела е прекалено малка. Ако можете да си позволите 1600 x 900 пиксела ще останете доволни, а още по-добре е да се спрете на FullHD резолюция от 1920 x 1080 пиксела.

 

4. Хард диск

Хард дискът е известен като HDD, което е съкращение от „Hard Disk Drive“. „Твърдият“ диск е наричан понякога за кратко и само „хард-а“. Това е мястото, в което компютърът съхранява информация, или паметта на компютъра. Данните се съхраняват по магнитен път върху покрити със специален слой плочки.

 

Този традиционен информационен носител обаче в момента се измества от придобиващия все повече добри отзиви SSD диск (съкращение от „Solid-state drive“). SSD дисковете са флаш базирани, без механика, което на практика означава, че са като флаш паметта. Те обаче са по-скъпи, и като цяло, все още не са изгодни за потребителите с ограничени средства.

 

И така, ако си закупите добре познатия хард диск (HDD) е добре да знаете, че е важно той да има повече обороти. Стандартно при мобилните устройства се използват дискове с 5400 rpm („rpm“ е съкращението на мерната единица за измерване на скоростта на въртене на механични части – „revolution-per-minute” – пълни завъртания на минута около фиксирана ос). По-добрият избор обаче е 7200 об./мин (или „rpm“), а кеш паметта трябва да е поне 16 MB, особено ако става въпрос за хард диск на 5400 rpm.

 

5. Оперативнa памет (RAM)

Ако не използвате тежки програми няма да са ви необходими повече от 4 GB RAM. Единствено ако използвате професионален софтуер за графична или видео обработка ще ви се наложи да си закупите устройство с 6GB, 8GB, и т.н. памет. Колко точно памет ще ви трябва ще разберете от спецификациите на софтуера, в които е описано точно колко е минимума памет, от който се нуждаете. За ежедневна употреба помислете за поне 2 GB RAM повече от минималната RAM посочена в спецификациите на софтуера.

 

6. Процесор

AMD процесорите отделят по-голямо количество топлина отколкото процесорите на Intel, ето защо някои анализатори не препоръчват използването на AMD процесори при мобилни устройства, за да не се рискува с прегрявания ако работите с тежки професионални програми. За нормална работа обаче всеки съвременен AMD процесор, както и Intel Core i3 процесор ще ви върши работа. За по-интензивна работа обаче е добре да помислите за Intel Core i5 или Intel Core i7.

 

7. Видео карта

Интегрираните видео карти са по-слаби и ако възнамерявате да гледате FullHD филми и да играете игри е по-добре да се замислите за видео карта, която е отделен компонент. Разбира се, добре е да се уверите, че моделът, на който се спирате има изходи за връзка със съвременните модели телевизори.

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • LinkedIN
  • Pinterest
Share
Tagged in